Cum să cumperi un apartament în România: 10 pași către succes
Achiziționarea unei reședințe în România de către un străin nerezident necesită cunoașterea legilor și procedurilor de proprietate din țară. Rețineți că, indiferent dacă vă angajați sau nu cu un agent imobiliar, toate contractele de cumpărare sau vânzare de bunuri imobiliare trebuie să fie legalizate pentru a fi obligatorii din punct de vedere juridic.
Urmați pașii enumerați mai jos pentru a obține o reședință în România.
Dacă nu sunteți cetățean român, trebuie să obțineți un număr NIF.
Poți cumpăra proprietăți în România dacă ești cetățean al UE, dar este mult mai simplu dacă nu ești.
Taxele sunt incluse în fiecare tranzacție imobiliară. Pentru a face acest lucru, este necesar un NIF sau un număr de identificare a nerezidentului. Alte națiuni identifică contribuabilii cu numere de identificare fiscală. Acesta este la fel ca înainte. Rezidenții din România folosesc codul numeric personal (eliberat la naștere) în locul unui număr de identificare a contribuabilului.
Cetăţenii Uniunii Europene pot obţine permis de şedere în România. Când obțineți permisul de ședere, veți primi un număr unic de identitate (CNP). Veți putea plăti taxe folosind CNP-ul dvs. în loc de NIF.
Cetăţenii din afara UE trebuie să obţină un Număr Naţional de Asigurare (NIF) înainte de a cumpăra un imobil. Fiscul local (ANAF) oferă două opțiuni pentru obținerea unui NIF: personal sau prin reprezentant. Formularul 30 este un formular pe care dumneavoastră sau reprezentantul dumneavoastră trebuie să îl completați. În ceea ce privește documentația, trebuie să oferiți o copie a pașaportului și actul de identitate cu fotografie a mandatarului dumneavoastră. Dacă angajați un împuternicit, trebuie să aveți o procură legalizată. Este posibil să trimiteți documentele prin poștă, însă este mai bine să vizitați personal sediul ANAF sau să trimiteți un reprezentant.
Rețineți că ar putea dura până la 21 de zile pentru a primi NIF-ul dvs. Cu cât este nevoie de mai mult pentru obținerea unui NIF, cu atât va dura mai mult pentru achiziționarea unei locuințe în România dacă există probleme cu Formularul 30 sau documentele lipsă.
Este recomandat să angajați un avocat specializat în due diligence dacă nu sunteți sigur de ceea ce faceți.
Găsiți un expert imobiliar de încredere
Daca locuiesti de mult timp in Romania sau cunosti pe cineva care are, este posibil sa achizitionezi un apartament. Majoritatea străinilor care se mută în România folosesc un agent imobiliar pentru a căuta proprietăți de vânzare în România. Atunci când încredințați brokerilor imobiliari banii dvs., aceștia ar trebui să fie de încredere.
În primul rând, asigurați-vă că au de-a face cu o companie de renume. Întrebați de cât timp operează compania în zonă. Întrebați-vă despre serviciile lor și dacă vă pot ajuta pe parcursul întregului proces legal.
Nu neglija niciodată să întrebi despre structura comisiilor lor. Trei procente este comisionul normal pentru agenții imobiliari. Asigurați-vă că comisionul pe care îl datorați unui agent imobiliar este specificat în contractul pe care îl semnați în calitate de cumpărător. De obicei, comisionul este plătit în aceeași zi cu contractul de vânzare sau cumpărare.
Găsiți o proprietate care vă place și finalizați tranzacția
Maximizați-vă timpul văzând cât mai multe case posibil. Anumiți cumpărători pot găsi o casă nouă sau recent remodelată mai atrăgătoare decât o casă mai veche pe care o pot renova după bunul plac. Înainte de a face o achiziție, ar trebui să vă întrebați despre costurile refacerii casei pentru a determina dacă prețul este rezonabil.
Stabiliți o dată și semnați un preacord. În România, se obișnuiește să se întâlnească cu vânzătorul înainte de a semna contractul final de cumpărare în vederea redactării unui antecontract. Prin semnarea acestui document, proprietarul este de acord să vă vândă apartamentul la o dată stabilită, care trebuie specificată în antecontract. De obicei, vi se va cere să plătiți 10% din suma convenită. Asigurați-vă că în precontract se menționează că veți primi o rambursare dacă tranzacția nu este finalizată până la termenul stabilit din cauza incompetenței vânzătorului (cu penalități suplimentare). Cu toate acestea, ar putea fi prudent ca avocatul dumneavoastră să revizuiască acordul precontractual înainte ca acesta să fie legalizat.
Obțineți și validați toate documentele legate de proprietate de la vânzător.
Pentru a finaliza o tranzacție imobiliară, proprietarul trebuie să prezinte acte specifice. Un profesionist juridic sau un notar public ar trebui să evalueze documentele. Mai jos este o listă a documentelor necesare de la furnizor:
Documente de identitate (cum ar fi permise de conducere, pașapoarte și cărți de identitate) (original plus copie). dacă este necesar, acte de căsătorie sau de divorț.
Documente de proprietate pentru noul tău apartament, casă sau clădire. Dacă bunul a fost primit ca moștenire, ar fi necesar un certificat de moștenire și o hotărâre civilă definitivă și irevocabilă care să acorde posesia terenului.
Certificare acordată în numele proprietarului de către Administrația Financiară. Acest certificat este valabil treizeci de zile și verifică dacă vânzătorul a plătit toate taxele aplicabile pentru anul fiscal curent.
Toate documentele legate de proprietatea proprietății. Acest document, care constă dintr-un plan de proprietate și un plan de amplasament, a fost elaborat de un expert cadastral.
Un duplicat al titlului de teren. Acest certificat, care este valabil cinci zile de la data emiterii, este solicitat de notarul public.
În cazul apartamentelor, asociația de proprietari sau locatari trebuie să ateste că vânzătorul a achitat în timp util toate costurile de întreținere și reparații. Este posibil să vă asumați responsabilitatea pentru facturile neplătite dacă alegeți acest lucru.
Factură și chitanță pentru plata finală a utilităților.
Pe contractul final de cumpărare, un notar public va atesta semnătura dumneavoastră.
Odată ce toate documentele sunt în regulă, atât cumpărătorul, cât și vânzătorul trebuie să se prezinte la notarul public. Notarul public va verifica documentele înainte de a putea fi semnate. În plus, un notar public va atesta plata. Întrucât suma maximă care poate fi plătită în numerar este de 9.500 de euro, majoritatea tranzacțiilor imobiliare din România se decontează prin transfer bancar.
Aceasta constă în taxe notariale și o taxă de înregistrare a proprietății de aproximativ 1,2 la sută din valoarea locuinței.
7) Asigurați-vă că aveți documentele de carte funciară la dvs.
Notarul public se va asigura că transferul dreptului de proprietate este documentat la cartea funciară. Acest lucru ar putea dura până la trei săptămâni după finalizarea tranzacției. Dupa indeplinirea conditiilor, notarul public va va pune la dispozitie documentatia de carte funciara care va purta numele.
8) Înregistrați-vă la primărie în calitate formală.
Trebuie să vizitați Primăria, în primul rând administrația financiară, pentru a obține rolul fiscal, cunoscut și sub denumirea de ROL, de nou proprietar al unităților. Cu alte cuvinte, este doar o curtoazie să garantezi că numele persoanei care datorează impozite pe o anumită proprietate este actual. La cererea de modificare a ROL trebuie sa prezinti actul de identitate si contractul de vanzare/cumparare. În termen de treizeci de zile de la semnarea contractului, vă puteți adăuga numele la ROL. Este posibil ca nerespectarea acestui lucru să aibă ca rezultat o amendă nominală.
Anulați contractul de utilități.
De îndată ce devii noul proprietar, numele tău trebuie adăugat la fiecare contract de utilități. Dacă trebuie să raportați o problemă și se dovedește că nu aveți un contract cu furnizorul dvs. de energie, nu este nevoie să acționați imediat.
Profitați de această oportunitate pentru a vă revizui contractele și pentru a face orice modificări necesare.
Faceți asigurarea obligatorie și voluntară.
Toți proprietarii de proprietăți din România sunt mandatați prin lege să obțină asigurare împotriva dezastrelor naturale. În această categorie sunt incluse calamitățile naturale, inclusiv cutremure, alunecări de teren și inundații. Acoperirea de asigurare esențială costă 20 de euro pentru a obține. În cadrul acestui tip de asigurare, dacă apartamentul dumneavoastră este complet distrus, este posibil să puteți recupera doar până la 20.000 de euro daune.
Polițe de asigurare opționale pot fi obținute pentru a acoperi daune suplimentare și pentru a crește plata la care aveți dreptul. Examinați polițele de asigurare oferite de cei mai buni asigurători din țară.