Impozite romanesti pe veniturile din chirie
Chiar dacă nu locuiești în România, sunt șanse mari să te gândești să-ți închiriezi proprietatea acolo pentru a genera niște bani în plus. Înainte de a închiria o proprietate în România , este esențial să înțelegeți sistemul de taxe din țară. Suma de bani pe care trebuie să o plătiți guvernului pentru a obține un profit în timp ce vă îndepliniți obligațiile financiare vă va ajuta să determinați cât de multă chirie ar trebui să percepeți chiriașii.
În scopul calculării venitului dvs. impozabil din proprietăți închiriate în România , vom trece peste ceea ce trebuie să știți cu privire la impozitele pe veniturile din proprietăți închiriate. Când vine vorba de calcularea taxelor, aceste taxe sunt o informație suplimentară de luat în considerare.
Proprietarii de proprietăți închiriate din România trebuie să plătească o varietate de taxe, în funcție de dacă își închiriază sau nu proprietatea altora.
Oricât de puțini bani ai câștiga închiriind un apartament sau garsonieră, totuși trebuie să declari și să plătești impozite pe orice venit pe care îl primești. Acest lucru se datorează faptului că reglementările țării impun acest lucru. În 2022, atunci când vă depuneți impozitele, veniturile din proprietăți închiriate vor fi impozitate la o cotă de șaizeci de procente, iar acest procent nu se va modifica. Deduceți 40% din venit înainte de a trece la restul calculului pentru a calcula cât datorați guvernului. Acesta este un pas critic care trebuie realizat înainte de a merge mai departe.
Chiriașii dvs. vă plătesc 400 de euro pe lună, ceea ce este aproximativ echivalent cu 2.000 de lei în fiecare lună.
Pentru a calcula veniturile anuale din chirie, înmulțiți 2.000 de lei cu 12, adică 4.850 de euro.
Pe de altă parte, conform legislației fiscale românești, trebuie doar să ne îngrijorăm aproximativ 60% din suma totală.
Mai mult de 24.000 împărțit la 60 este 14.400 RON (aproximativ 2.910 €)
Cât din cele șaizeci la sută din impozitul pe chirie se distribuie statului?
Conform legii române, guvernul român are voie să ia doar 10% din întreaga contribuție, adică 60%. Există ceva care te deranjează? Nivelul de dificultate nu este atât de mare pe cât pare la prima vedere. Rețineți că doar 60% dintr-un profit anual brut de 24.000 RON este luat în calcul la calcularea impozitelor noastre, iar acesta este singurul factor (deci 14.400 RON).
Dacă locuința dvs. din România este închiriată cu 1440 de euro pe lună la o cotă de impozitare de 10/100 la sută, veți datora 1.440 de lei, sau 291 de dolari. Pentru a calcula acest impozit, trebuie să luați în considerare veniturile din chirie din proprietate.
Calculul va fi mult mai ușor dacă este permisă o deducere pentru impozitul pe venit pe chirie echivalentă cu 6 la sută din valoarea totală a chiriei.
Am ajuns la finalul dezbaterii noastre acum! Dacă dețineți teren în România și doriți să îl închiriați, vă puteți da seama câtă chirie va trebui să colectați folosind informațiile furnizate mai jos. Citiți mai departe dacă vă gândiți să vă închiriați casa.
Ce părere aveți despre creșterea taxelor de închiriere în România?
În funcție de locul în care depuneți impozitele și de câți bani câștigați, este posibil să fiți supus unor taxe suplimentare dacă închiriați o locuință în România. Există o „taxă de sănătate” în cazul în care veniturile brute ale proprietății închiriate depășesc de 12 ori salariul minim și reședința dumneavoastră este în România. Acest lucru se datorează faptului că reglementările care există în prezent indică faptul că veți fi supus acestei cerințe. Așa-zisa „taxă de sănătate” nu este ceva ce este obligat să fie plătit de neromâni, chiar și de românii care s-au îndepărtat de neam și acum locuiesc în altă parte.
Calcularea acestui lucru ar putea fi o provocare din cauza numeroaselor modificări care se aplică salariului brut pentru salariul minim din România. Este recomandat să determinați mai întâi rata salariului minim actual înainte de a continua cu acest calcul. Sperăm că acest lucru va preveni orice surpriză proastă. În cazul în care nu ați făcut acest lucru deja, vă rugăm să o faceți imediat.
Începând cu 1 ianuarie 2022, compensația minimă brută lunară în lei românești pentru lucrătorii cu salarii mici va crește la 2.550 lei noi români. Aceasta înseamnă că treizeci și șase de mii de lei noi în monedă românească sunt egale cu valoarea unui an de salariu. Pentru a acoperi această „taxa de sănătate”, veți fi obligat să plătiți suplimentar 10% din veniturile anuale din închiriere dacă depășesc 30.600 de lei, conform legii. Dacă vi se cere deja să plătiți alte taxe, această „taxă de sănătate” va fi adăugată la factura totală. Principala agenție de asigurări și sănătate din România, Casa Națională de Asigurare și Sănătate (CASS), percepe această taxă cunoscută sub numele de „contribuție CASS”. O abreviere a acronimului CASS înseamnă „contribuție la CANS” (CASS).
Exemplu :
Să presupunem că chiria lunară pe care o percepeți chiriașilor dumneavoastră este de 2.700 de lei, ceea ce este aproximativ comparabil cu 540 de euro.
Venitul anual din chirie de la proprietatea dumneavoastră este de 32.400 RON, sau 2.700 împărțit la 12 luni.
Veți fi obligat să plătiți un impozit suplimentar în funcție de diferența proporțională dintre cele două sume dacă venitul dumneavoastră depășește 30.600 lei (echivalent cu 12 luni de salariu).
32.400 împărțit la 60/100 echivalează cu 19.440 lei pe oră (venit impozabil din chirie)
1.944 RON (impozit pe venit din chirie) + 19.440 RON (CAS “taxa de sanatate”)
Se efectuează o plată pentru fiecare trimestru al anului, în valoare totală de 480 de lei plăți anuale „taxă de sănătate”. Plata anuală totalizează 480 RON, împărțită la 12 plăți a câte 162 RON fiecare.
Atenţie! Nu va trebui să plătiți taxe suplimentare dacă veniturile anuale ale proprietății dumneavoastră închiriate sunt mai mici decât cei 30.600 de lei calculati mai sus. Acest lucru se datorează faptului că nu veți fi responsabil pentru niciun impozit suplimentar. Zece la sută din impozitul pe venit de șaizeci la sută se datorează dacă câștigi mai puțin de 2.550 de lei românești noi în fiecare lună din venituri din chirie. Dacă chiria dvs. lunară totalizează mai mult de 2.550 de lei românești noi, veți fi răspunzător pentru întregul 60%. Drept urmare, veți avea mult mai puține lucruri de gândit pentru a merge mai departe.